PRESS

Publicerat 7 juni 2018 i LitteraturMagazinet

Siri, vanlig men ovanlig

http://www.litteraturmagazinet.se/katarina-de-verdier/siri-rymlingen-och-smugglargropen/recension/hanna-johansson


Pressmeddelande 2017-11-20

Responsen från barnen gjorde att uppföljaren blev av

Responsen var enorm efter att författaren och egenutgivaren Katarina de Verdier gav ut boken ”Siri, Superhjälten och guldringen”. Många barn vittnade om igenkänning med den mörkhyade huvudpersonen. Uppskattningen och det tomrum boken visade sig fylla, gav Katarina energi att skriva uppföljaren ”Siri, rymlingen och smugglargropen”, som finns att läsa från månadsskiftet nov/dec.

I den nya boken ”Siri, rymlingen och smugglargropen” i serien om Siri, rymmer en äldre man från fängelset på Gotland. Hans dotter och barnbarn som är på väg att hälsa på honom blir naturligtvis besvikna och oroliga. Av en slump möter de Siri som är en fena på att lukta sig till mysterier. Det är ett av de fyra äventyr som boken innehåller. De andra utspelar sig på mammas jobb, i Stockholms skärgård och på ett superhjälteläger. Katarinas dotter Siri spelar som vanligt huvudrollen.

– Jag vill ge min dotter en förebild i en huvudperson som hon kan identifiera sig med. Boken tar sin utgångspunkt i vår familjs erfarenheter, även om den också är kryddad med superhjältetendenser, säger Katarina.

Under Siris uppväxt har Katarina fått en inblick i och en växande medvetenhet om att det svenska samhället har normer som inte behandlar alla jämlikt. I allt från vem som syns och hörs i barnböcker till vem vi ser på ledande positioner på arbetsmarknaden ges bilden av att samhället bara består av majoritetssvenskar.

Illustrationerna i boken spelar en viktig roll och syftet med bilderna är att spegla den verklighet vi lever i och att familjer kan se ut på olika sätt. Katarina önskar att bokbranschen vågade gå utanför sina egna normer.

– Uppenbarligen finns det en efterfrågan på andra böcker än de som man normalt satsar på. Nu vill jag att så många som möjligt läser boken och att vi tillsammans förändrar både utbudet och normen. Det är det som driver mig, säger Katarina.

Läsarrecensioner om ”Siri, Superhjälten och guldringen”:

Ben, 9 år. ”Jättebra bok!  – Jag tycker att boken är jättebra för att den handlar om roliga saker och den handlar om en superhjälte som är en tjej. Och jag gillar att de är i Afrika. Jag tycker det bästa kapitlet var ’Superhjälten’ när Siri använde sitt Superöga.”

”Underbar bok! – Som mamma till ett barn med samma fina hudfärg som Siri är det underbart att läsa om Siris äventyr. Sonen gillade historierna och boken är både välskriven och har fina illustrationer.”

omslag_tryck


Press release July 31, 2017

A children’s book with a dark-skinned main character and role model

Noting a general lack of dark-skinned main characters and role models in children’s books, one adoptive mother decided to write a book of her own with her daughter as the main character. The e-book ”Siri, Superhjälten och guldringen” topped e-book sales in Sweden for the first five months after its release. And now it’s available in English!

The story and idea behind the book “Siri, the Superhero and the Gold Ring” originated from author Katarina de Verdier’s own experiences as mother to her Kenya-born adopted daughter Siri. As Siri was growing up, Katarina gained insight into and growing awareness of the fact that the norms of Swedish society do not view everyone equally. Stretching from characters in children’s books to who we see in leading positions in the labour market, a general picture emerges that society is solely made up of majority Swedes. This is why she decided to publish a book in which her own daughter plays the main character.

“I want to give my daughter a role model in the form of a main character that she can identify with. The book is based on our family’s own experiences, spiced with some added superhero tendencies,” says Katarina.

The illustrations in the book play an important role and the aim of the pictures is to reflect the reality in which we live and that families can look different.

“Skin color is not commented on directly in the book, but rather is visible in the illustrations. I want to show the beauty of brown skin and that it is something to be proud of. I also want to show the large, wealthy class of Kenyans who live just like us, eat ice-cream, drive cars and jump on bouncy castles,” says Katarina.

With no publishing deal in sight, Katarina chose to issue the book herself as an e-book. After topping Sweden’s e-book sales for five months, she decided to publish a printed version. And now the e-book is also available in English. Katarina hopes that the book industry will dare to move outside its own norms in the future.

“Now I want as many people as possible to read the book and that we together strive to change both the range of books on offer as well as society’s norms. This is what drives me,” says Katarina.

To read more about the book, go to www.amazon.com

The book is published in collaboration with MeR Barnkultur, a non-profit association: www.merbarnkultur.se.

For more information, please contact:

Katarina de Verdier
Atlestigen 2
S-141 41 Huddinge
Sweden
+46 (0)70-379 30 87
katdeverdier@hotmail.com


Publicerat på Familjeliv.se 17-03-24

Katarina de Verdier ville ge dottern en förebild – skrev en bok

http://www.familjeliv.se/start/1.6000939


Publicerat i tidningen Förskolan samt på forskolan.se 17-03-17

Hallå där, Katarina de Verdier!

http://forskolan.se/halla-dar-katarina-de-verdier/


Publicerat i Nerikes Allehanda 17-03-06

Katarina skrev boken hon saknat åt sin dotter

https://www.na.se/logga-in/katarina-skrev-boken-hon-saknat-at-sin-dotter


Rättviseförmedlingens tipslista 16-12-08

Månadens Bok

https://rattviseformedlingen.se/atta-goa-december-tips-for-jamlikhet-jamstalldhet-och-mangfald/


Publicerat i Södra Sidan 2016-12-02

Hennes barnbok ger hjälten ett nytt ansikte

http://www.stockholmdirekt.se/kultur/katarina-saknade-barnbocker-med-afrosvenska-forebilder-sa-hon-skrev-en-egen


Publicerat i Fria Tidningen 2016-07-22

Adoptivförälder skrev barnboken hon själv saknade

http://www.friatidningen.se/artikel/123830


Publicerat i Barnen Framför Allt nr 2, 2016-06-23

Adoptivmamma vill förändra normen med sin barnbok

När Katarina blev mamma till dottern Siri, född i Högupplöst omslagKenya, väcktes engagemanget för ett bredare utbud av barnböcker. Familjen letade med ljus och lykta efter böcker med mörkhyade personer, men blev besvikna. 
– Väldigt få barnböcker har mörkhyade personer vare sig som huvudkaraktärer eller ens statister i bakgrunden, säger Katarina.

Sommaren 2014 började Katarina skriva på en egen barnbok med sin dotter Siri som huvudperson och förebild.
– Jag ville fylla den med våra gemensamma minnen från tiden i Kenya och spegla medelklassens Kenya som vi levde i när vi bodde där och som sällan visas i Sverige. Barn som hoppar hoppborg, äter glass och åker på safari. Naturligtvis kryddat med lite spänning och superhjältetendenser, berättar Katarina.

För ungefär en månad sen kom så ”Siri, Superhjälten och guldringen” ut för 6-9-åringar som e-bok.
– E-böcker har många fördelar, det är perfekt när man är på resa att slippa släpa med sig en väska med tunga böcker. Det är också jättelätt att låna nya böcker hemifrån när man behöver. Plus att du aldrig kan bli försenad med en e-bok, säger Katarina och ler.

För att låna en e-bok från biblioteket behöver du skaffa ett användarkonto hos Adobe och ladda ner ett läsprogram, till exempel Bluefire Reader.
– Det är inte svårt och har du väl gjort det första gången öppnar sig en skatt av möjligheter. Jag ger ut min bok på mitt eget förlag, Sijis agent. Den finns både på biblioteken och i näthandeln. Min förhoppning är att den får stor spridning. Jag tror det är bra för alla barn att få en bredare bild av Afrika än vad som normalt visas i Sverige. Det är mitt bidrag till att råda bot på den okunskap och de fördomar som finns om Afrika i Sverige, säger Katarina.

Katarina är även en av grundarna till den ideella föreningen MeR Barnkultur som arbetar för att främja ett bredare utbud inom barnkulturen. MeR har bland annat hållit en workshop för Riksteatern, skrivit debattartikel och planerar en konferens för barnboksbranschen till hösten.
– Vi vill påtala vikten av att alla barn kan identifiera sig i barnkulturen. Forskning visar att barn som ser sig själva positivt representerade i litteraturen också känner sig accepterade av sitt samhälle. Vi tror också på kraften i kulturen att överbrygga klyftor mellan ”vi” och ”de”.

I sommar planerar Katarina att skriva nästa bok i serien.
– I sista kapitlet i ”Siri, Superhjälten och guldringen” flyttar familjen till Sverige. Nästa bok tar vid där och kommer att följa familjens liv och äventyr här. Kanske kommer något äventyr som utspelar sig på nästa Kenyaträff att finnas med i boken, skrattar Katarina.

Text: Ann-Charlotte Särnbratt, Barnen Framför Allt


Stockholm 2016-04-21

Barnbok med mörkhyad huvudperson vill förändra normen

I 80% av svenska barnböcker är samtliga karaktärer i boken ljushyade, till och med alla statister i bakgrunden. Varför? Nu ges e-boken ”Siri, Superhjälten och guldringen” ut, en barnbok som vill bredda representationen i barnböcker.

Historien och idén bakom boken ”Siri, Superhjälten och guldringen” har sitt ursprung i författaren och initiativtagaren Katarina de Verdiers egna erfarenheter som mamma till adopterade dottern Siri, född i Kenya. Under Siris uppväxt har Katarina fått en inblick i och en växande medvetenhet om att det svenska samhället har normer som inte följt med i befolkningsutvecklingen. I allt från vem som syns och hörs i barnböcker till vem vi ser på ledande positioner på arbetsmarknaden ges bilden av att samhället bara består av majoritetssvenskar. Därför ger hon nu ut boken där dottern Siri spelar huvudrollen.

– Jag vill ge min dotter en förebild i en huvudperson som hon kan identifiera sig med. Boken tar sin utgångspunkt i vår familjs erfarenheter, även om den också är kryddad med superhjältetendenser, säger Katarina.

Illustrationerna i boken spelar en viktig roll och syftet med bilderna är att spegla den verklighet vi lever i och att familjer kan se ut på olika sätt.

– Hudfärgen är inget som direkt kommenteras i boken, utan syns i bilderna. Jag vill visa hur vackert brun hy är och att det är något att vara stolt över. Jag vill också ge plats åt den stora välmående klass som finns i Kenya och lever som oss, äter glass, åker bil och hoppar hoppborg, säger Katarina.

Arbetet med e-boken har pågått ideellt på fritiden under snart två år. Det var en helt ny bransch att sätta sig in i och Katarina hoppas att bokbranschen kan våga gå utanför sina egna normer framöver.

– Nu vill jag att så många som möjligt läser boken och att vi tillsammans förändrar både utbudet och normen. Det är det som driver mig, säger Katarina.

För att läsa mer om boken, gå in på www.sijisagent.se.
Boken ges ut i samarbete med MeR Barnkultur ideell förening, www.merbarnkultur.se.

För mer information, kontakta:
Katarina de Verdier
Atlestigen 2
141 41 Huddinge

070-379 30 87
katdeverdier@hotmail.com

 

 

Annons